19.2.2011

Puhelinhuijaukset yleistyneet - vanhukset uhreina?


Tässä ovat yleisimmät puhelinhuijaukset, joiden kohteeksi suomalaiset ovat joutuneet. Onkin syytä muistaa, että mitään tietojasi ei kannata puhelimen välityksellä antaa. Ei myöskään ole järkevää soittaa takaisin tuntemattomaan numeroon, sillä seurauksena saattaa olla tuhansien eurojen lasku

  1. Kun vastaat, puhelu katkaistaan heti. Soittaja pyrkii siihen, että sinä soittaisit numeroon. Numero sijaitsee Etelä-Afrikassa tai muualla lain kouran ulottumattomissa. Soittaminen numeroon voi maksaa lähes 100 euroa sekunnilta. 
  2. Puhelimessa oleva henkilö kysyy sinulta tietojasi ja esittelee olevansa vakuutusyhtiöstä, pankista, poliisista, verovirastosta tai muusta vastaavasta toimijasta. Tietoja käytetään myöhemmin laittomuksiin tai ne myydään eteenpäin. Mikään taho ei kysy tietojasi puhelimitse.
  3. Puhelimessa kerrotaan sinun voittaneen jonkin kilpailun, jonka ansiosta saat "supertarjouksen." Todellisuudessa tietosi on ostettu ja sinulle yritetään myydä lehteä tai muuta hyödykettä "ilmaiseksi", maksat vain viikottaisen maksun. Nämä ovat aina pelkkiä markkinointikikkoja ja tuotteet ovat normaalihintaisia, älä osta tuotteita!
  4. Saat tekstiviestin oudosta numerosta. Yritä selvittää palvelun tarjoaja googlella. Googleta siis numero ja yritä löytää yhtiö numeron takana. Ota yhteyttä yhtiöön (email) ja vaadi heitä lopettamaan tekstiviestien lähettäminen. Nämä viestit saattavat maksaa useita euroja kappaleelta.
Puhelinmyyjän soittaessa punainen luuri toimii aina. Jos haluat kuitenkin olla "kohtelias" kerro olevasi lukutaidoton. Puhelut loppuvat todennäköisesti hyvin nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Osallistu keskusteluun!