25.10.2012

Työhaastattelu – Kysymykset, vinkkejä ja työhaastatteluun valmistautuminen. Osa 1


Työpaikkahaastattelu on harvoin miellyttävä kokemus. Sen ei kuitenkaan tarvi olla täysin kidutusta, niinkuin se monelle on. Monet lankeavat ansaan ja väheksyvät itseään ja ajattelevat liikaa negatiivisia asioita. Tämä usein huolestuttaa ja huolestuneisuus johtaa paniikkiin. Lopputulos on se, että joku muu saa työpaikkasi. Tässä ensimmäisessä osassa kerromme mitä sinun tulee tehdä, ja kuinka sinun tulee käyttäytyä seuraavassa työhaastattelussasi. Tarkastelemme eri haastattelutyylejä ja kuinka tehdä vaikutus mahdolliseen uuteen työnantajaasi.

Työhaastatteluun Valmistautuminen:
Valmistautuminen työhaastatteluun voi usein määritellä sen saatko kyseistä työpaikkaa vai et. Työnantajat yleensä palkkaavat sen, joka tekee heihin parhaimman vaikutuksen haastattelun aikana. Yleensä tällaiset henkilöt ovat osaavampia ja kokeneempia ja täyttävät tietyt kriteerit. Oikeanlainen valmistautuminen haastatteluun voi saada aikaan suuren vaikutuksen työnantajaan.
Muista pitää kaikki mukanasi mitä työnantaja haluaa, että sinulla tarvitaan. Voit luoda itsestäsi esittelyvihkosen. Muista myös pitää muistiinpanovälineitä mukanasi haastattelussa. Tämä osoittaa työnantajalle, että olet innokas ja järjestelmällinen.
Kun työnantaja kysyy sinulta aikaisemmista työpaikoistasi ja kokemuksistasi, yritä pysyä positiivisena. Mieti miten aikaisempi kokemuksesi on ohjannut sinua työhön, jota olet nyt hakemassa. Vaikka aikaisempi työpaikkasi ei ollut mieluinen, yritä aina pysyä positiivisena. Mieti sitä kuinka aikaisempi työsi on auttanut ja valmistanut sitä tähän työpaikkaan minne
olet hakemassa. Älä lankea siihen, että sanot negatiivisia asioita aikaisemmista työnantajista. Tämä näyttää erittäin pahalta ja epäammattimaiselta työnantajan silmissä.
Voit yrittää harjoitella vastaamista ja valmistautumista tiettyihin kysymyksiin ajan mittaan. Tämä auttaa sinua jos kohtaat sellaisia kysymyksiä, joita et osaa odottaa. Mieti kuinka voit ilmaista asioita lisäämällä aina jotain positiivista kieltä mukaan.
Vinkkejä työhaastatteluun – Mitä odottaa työhaastattelulta? (työhaastattelukysymyksiä)
Tietämällä mitä odottaa voit välttää antamasta itsestäsi tyhmää kuvaa ja suoriutua haastattelusta hyvin. Jos tiedät mitä odottaa voit valmistautua paremmin vaikeimpiin kysymyksiin ja aiheisiin, joita kohtaat. Yleensä haastattelun alussa on aina esittäytymisvaihe. Kun se on ohi, Sinulle tarjoutuu tilaisuus kertoa jotain itsestäsi. Muista tässä kohtaa pitää asiasi tarkasti liitettynä työhön, jonne olet hakemassa. Vaikka henkilökohtaiset asiasi olisivatkin tärkeitä aika haastattelussa on lyhyt, joten muista pysyä aiheessa ja antaa haastattelijoillesi juuri sitä mitä he haluavat kuulla ja tietää.
Sinua voidaan pyytää kertomaan jotakin yrityksestä, jonne olet hakemassa töihin. Sinua voidaa pyytää suoraan kuvailemaan yritystä tai sinulta voidaan kysyä seuraavaa kysymystä: Miksi haluaisit työskennellä meillä? Valmistaudu tutkimalla tietoa yrityksestä. Tämä osoittaa työnantajalle että olet oikeasti halukas työskentelemään heillä ja et pelkää käyttää aikaa taustatiedon hakemiseen.
Lähes jokainen haastattelija kysyy seuraavaa kysymystä: Mitkä ovat heikkoutesi? Huonoin vastaus minkä voit tähän kysymykseen antaa on että sinulla ei ole lainkaan heikkouksia! Kaikilla meillä on omat heikkoutemme, joten tällainen vastaus ei tee vaikutusta haastattelijaan. Tällainen kysymys on tarkoitettu testaamaan vastaustaitojasi. Puhu siis avoimesti heikkouksistasi ja kuinka hallitset niitä.
Saat myös mitä todennäköisemmin mahdollisuuden puhua vahvuuksistasi. Vaikka sinulla olisi niitä paljon, muista kertoa vain ne jotka ovat hyödyllisiä hakemaasi työhön. Muista jälleen että haastatteluaika on rajallinen etkä saa jättää tilaisuuksia hyödyntämättä!
Valmistautumalla hyvissäajoin etukäteen ja tietämällä mitä odottaa, voit saada huomattavaa etua työhaastattelusta suoriutumiseen. Kun pystyt olemaan itsevarma haastattelussa voit luoda sen tärkeääkin tärkeämmän ensivaikutelman.
Työhaastattelu ja heikkoudet – Älä anna menneiden asioiden vaivata sinua
Olet luultavasti työskennellyt aikaisemmin ja ollut haastattelutilanteessa. (Ellei tämä ole ensimmäinen työhaastattelusi.) Useimmilla meistä on ollut useita työhaastatteluita elämämme aikana. Meillä on myös kokemuksia erilaisista työpaikoista, joista osa on ollut hyviä ja osa huonoja. Voit listata aikaisempia työkokemuksiasi mutta vältä niiden vaikuttamasta mahdollisuuksiisi tulla palkatuksi jatkossa. On olemassa tekniikoita, joiden avulla vältät aikaisempien negatiivisten kokemusten vainoamasta sinua.
Todennäköisesti sinulta kysytään aikaisemmista työpaikoistasi. Pysy positiivisena ja pidä hyvää mielentilaa yllä. Älä koskaan kerro että lähdit, koska sait potkut tai että lähdit muuten vain. Kerro että lähdit, koska saavutit aikaisemmassa työpaikassasi jo kaiken mitä olisit mahdollisesti pystynyt siinä yrityksessä enään silloin saavuttamaan. Puhu myös siitä kaikesta,
mitä olet aikasemmassa työssäsi oppinut ja kuinka se kokemus hyödyttää uutta työnantajaasi.
Jos aikaisempi työnantajasi on ollut aivan kamala, älä silti sano mitää negatiivista. Tällä pyritään testaamaan harkintaasi ja olemmalla negatiivinen epäonnistut siinä. Voit kuitenkin kertoa mistä pidit ja mistä et ammattimaisella tavalla.
Jos olet ollut työttömänä ja poissa työelämästä pitkään, sinulta kysytään tähän syytä. Muista jälleen pysyä positiivisena. Kerro että olet halunnut löytää yrityksen jonne voisit asettua pitemmäksikin ajaksi. Työnantajat pitävät tästä. Jos saat heidät vakuuttuneeksi siitä että haluat pitkäaikaiseksi työntekijäksi, mahdollisuutesi tulla palkatuksi kasvavat. Yritykset käyttävät usein paljon rahaa henkilöiden palkkaamiseen ja uudelleenkoulutukseen, joten sellainen henkilö joka haluaa olla töissä pitkään on heidän mieleensä varmasti.
Olemalla positiivinen ja lopettamalla entisten työnantajien haukkumisen olet menossa oikeaan suuntaan työelämässä menestymiselle ja menneet eivät tule enään vaivaamaan sinua!

Artikkeli.fi - Jyri Matinsalo

2 kommenttia:

 1. Thаnκ you for shагing уour thoughts.
  Ӏ truly apprecіate your effοrts anԁ I will
  be waіtіng for yоuг nеxt post
  thanks once аgаin.

  Here is mу ωeb sitе - discount lodging some straightforward advice on receiving the best lodge discount rates

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Osallistu keskusteluun!