25.10.2012

Työhaastattelu – Kysymykset, vinkkejä ja työhaastatteluun valmistautuminen. Osa 2

Kun työhaastattelu on ohi, saat mitä luultavimmin mahdollisuuden kysyä omia kysymyksiä työnantajalta. On hyvä valmistella etukäteen muutamia kysymyksiä, koska jos kysyt kysymyksiä niin työnantaja huomaa että olet aidosti kiinnostunut etkä halua vain lopettaa haastattelua nopeasti. Hyvät ja oikeanlaiset kysymykset työnantajalle osoittavat että olet tosissaan kiinnostunut työpaikasta, jonne olet hakemassa.
Hyvä kysymys kysyä on kuka on esimiehesi ja työnvalvojasi. Sinun täytyy tietää tuletko toimeen kyseisen henkilön kanssa ja tämä on erinomainen tapa saada se selville. Voit saada mahdollisuuden tavata tämän henkilön ja tehdä myös hänelle hyvän ensivaikutelman.
Toinen hyvä kysymys joka kannattaa kysyä on, koska päätös valinnasta ja palkkaamisesta tehdään? Tämä osoittaa myös intoasi tehdä töitä niin pian kuin mahdollista, mikä on erittäin hyvä asia työnantajalle. Voit myös kysyä kuinka myöntävästä päätöksestä ilmoitetaan.
Kysymällä mahdollisista kehitys ja ylenemismahdollisuuksista on myös kannattavaa. Tämä osoittaa että olet valmis pysymään yrityksen työlistoilla pitkään. Yritykset pitävät tätä aina positiivisena. Se myös osoittaa että olet kunnianhimoinen ja tavoitteellinen. Voit myös kysyä yrityksen koulutusmahdollisuuksista jne.
Voit lopuksi vielä kysyä ”pukukoodista” ja kuinka yrityksessä tulee pukeutua. Tämä osoittaa että kiinnität huomiota yksityiskohtiin ja haluat tehdä hyvän vaikutuksen itsestäsi.
Saadaksesi työpaikkasi, sinun täytyy onnistua työhaastattelussa. Työnantajat eivät yleensä palkkaa työntekijöitä pelkän kokemuksen ja ammattitaidon perusteella. Monessa tapauksessa se on työnhakija tai ehdokas, joka tekee parhaimman vaikutuksen haastattelussa. Tietämällä kuinka edustaa itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla, voit varmistaa onnistumisesi.
Työpaikkahaastattelu: Kerää kaikkien huomio
Monet työhaastattelut suorittaa useampi kuin yksi haastattelija. Tämä voi koitua eduksesi tai haitaksesi saada hakemaasi työpaikkaa, mutta on olemassa tärkeä keino jolla voit parantaa mahdollisuuksiasi: Kerää haastatteluhuoneessa kaikkien henkilöiden huomio. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Sinun täytyy saada katsekontakti jokaiseen haastattelijaan jotta osoitat mielenkiintoasi siihen, mitä he puhuvat. Älä tee sitä virhettä, että keskityt vain yhteen haastattelijaan, koska olet liian hermostunut keskittyäksesi kaikkiin.
Muista ottaa mukaan kopioita kaikista tarvittavista papereistasi varmuuden vuoksi, jos et ole varma kuinka paljon haastattelijoita tulee olemaan vastassa. Tällä tavoin jos vastassa on useampi kuin yksi työhaastattelija, olet valmistautunut saamaan heidän kaikkien huomion.
Pelkästään tämä tapa voi näyttää mahdolliselle työnantajallesi, että olet tosissasi haastattelussa ja osaat ajatella etukäteen asioita. Kun vastaat kysymykseen, muista aina katsoa kaikkia huoneessa olevia haastattelijoita antaessasi vastauksen.
Tämä kaikki osoittaa että sinulla on hyvät ihmissuhdetaidot ja että pystyt esiintymään paineellisessakin tilanteessa, jossa on useampi kuin yksi haastattelija.
Toinen mahdollinen työhaastattelu
Työhaastattelussa tavoitteenasi on päästä mahdolliselle toiselle kierrokselle. Moni työhaastattelu on enemmän kuin yksi porras ensimmäisestä haastattelusta. Monella työnantajalla on tänä päivänä lyhyt lista ensimmäisestä työhaastattelusta parhaiten suoriutuneista henkilöistä ja joista he ovat eniten kiinnostuneita. Kun pääset toiseen työhaastatteluun, sinun on syytä pitää mielessä muutama strategia varmistaaksesi onnistumisesi ja saadaksesi työpaikkasi.
Useimmat työnantajat testaavat tietämystäsi kaikesta mitä sanot. Jos olet hakemassa johonkin tiettyyn työhön, esimerkiksi tekniseen työhön, haastattelijasi haluavat tietää että pystyt tekemään kyseisen työn. Saatat esimerkiksi joutua tekemään kirjoitetun laaja-alaisen kokeen aiheesta. Valmistaudu siis käymällä läpi kertaalleen kaikkea tietoa jota tiedät, että työssäsi tarvitaan.
Sinut saatetaan esitellä toisille työntekijöille ja mahdollisille työkavereille toisen haastattelun aikana. Yritä katsoa heitä silmiin ja jättää itsestäsi hyvä vaikutelma, jotta heillä on jotain hyvää sanottavaa sinusta työnantajalle. Toinen työhaastattelu saattaa sinut entistä lähemmäksi työpaikkasi saamiseen, joten muista laitaa kaikki peliin.
Seuraavassa, eli kolmannessa osassa keskustelemme kirjeistä työnantajalle, itsevarmuusasioista, realistisista odotuksista sekä ansioluettelon kirjoittamisesta.

Artikkeli.fi - Jyri Matinsalo

3 kommenttia:

 1. You cаn cеrtainly seе your еnthusiasm in
  thе article you ωritе. The world hopes for mоre
  pasѕionate writerѕ such as уou who are not afrаid
  tо sау how they believе.
  All the time gο aftеr yоur heart.


  Also viѕіt my page: assess motel charges

  VastaaPoista
 2. You can certainly sеe your enthusiasm in the аrticle you write.
  The woгld hopes for more passionаte writеrs such as
  you who аre not аfraid tο sаy hoω
  they believe. All the timе go afteг your heаrt.  Check out mу website :: assess motel charges

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Osallistu keskusteluun!